Amerikaans-Vlaamse samenwerking herdenking Wereldoorlog I

  • 26 april 2016

Op 26 april ondertekenden Secretaris-generaal Koen Verlaeckt en Daniel Dayton, Executive director van de ‘United States World War One Centennial Commission’ (USWWICC) een samenwerkingsovereenkomst voor de herdenking van de Amerikaanse bijdrage aan de Eerste Wereldoorlog.  De Amerikaanse ambassadeur Denise Bauer, woonde de ondertekening bij.

Deze vond plaats in de Universiteitsbibliotheek van Leuven, een symbolische plek. De bibliotheek werd in 1914 vernield tijdens ‘De Brand van Leuven’. Na de Eerste Wereldoorlog werd de bibliotheek heropgebouwd met Amerikaanse steun.

De overeenkomst wil samenwerking tussen Vlaanderen en de Verenigde Staten rond de herdenking van Wereldoorlog I versterken, onder andere op het vlak van communicatie, kennisuitwisseling en herdenkingsevenementen.

Vlaams Afgevaardigde in New York, Geert De Proost zette al enkele initiatieven mee op zoals het ‘The Volunteers: Americans join World War One, 1914-1919 - curriculum. Met de steun van de Afvaardiging ontwikkelde AFS intercultural Programs een lessencurriculum voor middelbare scholieren over Wereldoorlog I en meer bepaald over de Amerikaanse inspanningen in de oorlog.

De Groote Oorlog

AFS – The Volunteers

De Vlaamse Afvaardiging in New York