Beieren

Beieren is de meest zuidelijke en - met een oppervlakte zo groot als de Benelux - tevens de grootste deelstaat van Duitsland. Dit Bondsland is dankzij zijn bergachtige landschap een populair vakantieoord. En ook hoofdstad München -  de derde grootste stad van Duitsland -  is omwille van zijn Oktoberfeesten en succesvolle voetbalploeg bij veel Vlamingen niet onbekend.

Samen met NRW en Baden-Württemberg is Beieren- met een BBP van bijna 500 miljard euro- een van de economische motoren van Duitsland. Zo is Beieren de thuishaven van bekende multinationals als Audi, BMW, Siemens en Adidas. De industriële activiteit ontwikkelt zich voornamelijk rond de drie grote steden Nürnberg, Augsburg en München. Naast deze grote multinationals dankt Beieren zijn economische kracht vooral aan de meer dan 600 000 KMO´s die er actief zijn. Spijts zijn rurale imago is Beieren ook in hoge mate gespecialiseerd in technologische sectoren als machinebouw, informatietechnologie, biotechnologie en ruimtevaarttechnologie. Ook de financiële sector staat er sterk. Na Frankfurt is München het financiële centrum van Duitsland.

Als een van de voor Vlaanderen prioritaire Länder in Duitsland, wordt ook met deze deelstaat uitgebreid aandacht besteed aan de politieke betrekkingen. Zo was minister-president Bourgeois aanvang mei 2015 aanwezig ter gelegenheid van de herdenking van de 70ste verjaardag  van de bevrijding van Dachau. Het Presidium van de Landtag Beieren onder leiding van voorzitster Stamm bezocht Vlaanderen eind juni 2016. Het bureau van het Vlaamse Parlement onder leiding van parlementsvoorzitter Peumans bezoekt München eind april 2017.

Ook op cultureel vlak is Vlaanderen in Beieren geen onbekende met onder andere het festival Dance dat in 2012 geheel aan dans- en theater uit Vlaanderen gewijd was en het tweedaagse colloquium over Cipriani Di Rore in 2014 in München.

Handel

Er zijn geen aparte cijfers voor de handel tussen Vlaanderen en Beieren. Deze zitten vervat in de globale cijfers voor de handel met Duitsland.

Verdragen en MOU's
Samenwerking