China

De Volksrepubliek China is het land met de grootste bevolking ter wereld (meer dan 1.35 miljard inwoners). Het heeft een cultuur die millenia teruggaat en kent sinds de late jaren tachtig een gestage economische groei. Sinds 2009 is het onafgebroken de globale nummer één op het vlak van goederenexport.

De Vlaamse jezuïet Ferdinand Verbiest was in de zeventiende eeuw behalve missionaris ook hofastronoom van de Chinese keizer, een feit waaraan zowel in Leuven als in het Observatorium van Beijing herinnerd wordt. China is ook heden ten dage een belangrijke academische en wetenschappelijke partner voor Vlaanderen, en de Vlaamse Regering heeft een VLEV in Beijing, Guangzhou en Shanghai.

De voormalige Britse en Portugese kolonies Hongkong en Macau werden eind jaren negentig herenigd met China volgens het principe "één land, twee systemen". Beide speciale autonome regio's behouden voor minstens 50 jaar hun eigen economische en politieke systeem. Daarnaast beschouwt China Taiwan als een opstandige provincie. Op de respectieve pagina's leest u meer over de Vlaamse betrekkingen met deze gebieden.