Costa Rica

Op Costa Rica wordt steevast het etiket “het  Zwitserland van Centraal-Amerika” gekleefd. Het is een geen al te groot land met een stabiele democratie, een gezonde economie vooral gebaseerd op de toerisme industrie en het heeft geen leger (maar wel een uitgebreide politiemacht).

Costa Rica maakte van zijn bio-diversiteit een grote troef. Duurzaam bosbeheer en exploitatie is daar een exponent van. Het heeft vele nationale parken en het slaagde erin hiervoor aardig wat internationale financiering te veroveren. Van alle Centraal-Amerikaanse landen krijgt het de meeste toeristen over de vloer, vooral uit de VS en Canada maar ook uit Europa.

President Oscar Arias genoot wereldwijd aanzien. Hij won dan ook de Nobelprijs voor de Vrede in 1987 vanwege zijn inspanningen om een einde te maken aan de burgeroorlogen in verschillende Centraal-Amerikaanse landen

Cultureel gezien is Costa Rica een jong land. De banden met Vlaanderen bestaan vooral via de Vlaamse NGO’s die ter plaatse werkzaam zijn. Costa Rica is er wel op gebrand om de handel met Europa en met name met Vlaanderen te intensiveren.