Economische zending naar Turkije haalt commerciële relaties aan

  • 23 oktober 2012

Van 17 tot 20 oktober 2012 ondernam Vlaams minister-president Kris Peeters, eveneens bevoegd minister voor Buitenlands Beleid en Economie, een economische zending naar Turkije. Op 18 oktober nam hij deel aan het programma van de economische zending o.l.v. Prins Filip in Ankara. Op 19 en 20 oktober leidde de minister-president een Vlaamse economische zending naar Izmir.

Tijdens deze zending stonden verschillende hoogstaande politieke contacten op het programma in Ankara en Izmir. Zo waren er ontmoetingen met o.a. de president van Turkije, de premier, de vicepremier, verschillende ministers (Economie, Cultuur en Toerisme), en de staatssecretaris voor Energie. Daarnaast werd gestreefd naar het verstevigen van de economische relaties en het uitbreiden van commerciële contacten.

Tijdens de zending bracht minister-president Peeters onder meer een bezoek aan Kavaklidere, de belangrijkste wijnproducent in Turkije, die Antwerpen koos als distributiecentrum voor West-Europa, en aan Deceuninck, wereldspeler in het ontwerp en de productie van energie-efficiënte PVC-systemen voor de bouwindustire. Deceuninck is een succesvol Vlaams bedrijf in Turkije, met onder meer twee lokale productiesites, en een lokale omzet van meer dan EUR 100 miljoen.

Behalve de politieke contacten, hadden de Vlaamse bedrijven een zeer interessant en uitgebalanceerd programma, met meerdere B2B’s, high level contacten, en enkele seminaries, met bijzondere aandacht voor de haven- en logistieke sector in Izmir.