El Salvador

El Salvador is een klein land in Centraal-Amerika en grenst aan Guatemala, Honduras en de Stille Oceaan.

Het land werd tussen 1979 en 1991 geteisterd door een burgeroorlog tussen de militaire junta en het Front Farabundo Martí voor Nationale Bevrijding (FMLN). De militaire junta viseerde vooral de katholieke kerk die steun verleende aan FMLN. In 1980 werd Óscar Arnulfo Romero, de sociaal bewogen rooms-katholiek aartsbisschop van San Salvador, tijdens een eucharistieviering uit politieke motieven doodgeschoten. Hij is zonder twijfel de bekendste Salvadoraan ter wereld. Op 14 oktober 2018 werd hij door paus Franciscus in Rome heilig verklaard. Pas na 12 jaar werd in 1992 een vredesakkoord getekend, de vrede van Chapultepec, waarna het FMLN de wapens neerlegde en zich omvormde tot een politieke partij.

Een aantal Vlaamse NGO’s was er erg actief in El Salvador. Een bekende Vlaming in El Salvador is priester Roger Ponsele, actief als parochiepriester en als aalmoezenier van het FMLN. In de periode 2002-2004 werd een Vlaams-Chileens-Salvadoraans (trilateraal) project uitgevoerd ter versterking van de werking van lokale overheden. Het project werd goedgekeurd en gefinancierd door de Vlaamse minister voor Buitenlands Beleid, na de verwoestingen van Orkaan Mitch einde 1998.

Het zag er een tijd naar uit dat de economische integratie van Midden – Amerika het land heel wat voordelen zou brengen. Die integratie is echter nog geen feit. Toch neemt de samenwerking tussen de Midden – Amerikaanse landen stilaan vorm, hoewel de af te leggen weg nog lang is.