Georgië en Vlaanderen vieren componist Kancheli met concert in Bozar

  • 29 september 2015

De 80ste verjaardag van de Georgische componist Gia Kancheli werd op 28 september gevierd met een prachtig concert van het Georgian Philharmonic Orchestra in de Bozar in Brussel. De Georgische Ambassade en het Departement internationaal Vlaanderen organiseerden samen dit eerbetoon.

Gia Kancheli woont en werkt al sinds de jaren negentig in Vlaanderen. Hij ontvluchtte de Sovjet-Unie toen deze uiteenviel en richtte zijn blik op het Westen. Hij trok eerst naar Berlijn en streek vervolgens neer in Antwerpen waar hij onder meer de huiscomponist werd van het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen (nu deFilharmonie).

Na een turbulente beginperiode begon het onafhankelijke Georgië zich ook meer te richten tot Europa. Dit resulteerde eind 2014 in een Associatieverdrag tussen Georgië en de EU, wat ook door het Vlaams Parlement formeel goedgekeurd werd. Via deze viering van Gia Kancheli, een Georgische componist die al jaren een waardevolle bijdrage levert aan de Vlaamse culturele scene, wil Vlaanderen de banden met Georgië verder aanhalen.

Georgië

Ambassade van Georgië