Herdenkingstuinen

Iedereen die tijdens de Eerste Wereldoorlog gevochten heeft en om het leven kwam, krijgt een  bijzondere vorm van eerbetoon. Tussen 2014 en 2018 worden er immers herdenkingstuinen aangelegd. Die tuinen zullen zich op belangrijke symbolische plaatsen in het buitenland bevinden en worden aangelegd met grond uit Flanders Fields. De tuinen zijn een initiatief van de Vlaamse Regering, die samen met buitenlandse partners werkt aan die symbolen van vrede, verzoening en hoop op een betere toekomst.

Londen

Op 6 november 2014 werd de eerste herdenkingstuin in Londen plechtig geopend en in het daaropvolgende weekend vormde die tuin het decor voor een specifiek educatief programma. Daarvoor hebben kinderen van 65 Vlaamse scholen samen met Britse scholieren grond op de Commonwealth-begraafplaatsen in België verzameld. Ze hebben die grond in zandzakjes gestopt en op elk zandzakje de naam vermeld van de begraafplaats waar de grond vandaan kwam. Al die zandzakjes werden bijeengebracht in het In Flanders Fields Museum.

Op 11 november 2013 vond in aanwezigheid van de prinsen Philip, hertog van Edinburgh, en Laurent van België een bijzondere Last Postceremonie plaats waarbij de zandzakjes onder de Menenpoort gebracht werden en het Britse leger ze symbolisch overhandigd kreeg.

Een Belgisch marineschip vervoerde ze daarna naar Londen, waar ze de kern vormen van de eerste Memorial Garden. Die bevindt zich in de schaduw van Buckingham Palace, tussen de Kapel van de Koninklijke Britse Garde en de Wellington Barracks. Het Guards Museum treedt op als Britse partner en zal de tuin onderhouden.

 

Memorial Garden
Canberra

Minister-president Geert Bourgeois kende op 1 november 2016 een subsidie van 200.000€ toe aan het Australian War Memorial Museum voor de aanleg van de Flanders Fields Memorial Garden in de Australische hoofdstad Canberra. De officiële opening van deze herdenkingstuin is gepland in april 2017.

De Flanders Fields Memorial Garden in Canberra wordt de tweede herdenkingstuin, na de tuin in Londen die in 2014 ingehuldigd werd. De tuinen worden aangelegd met grond van de slagvelden van Flanders Fields. Het is een plaats om de gevallen soldaten te eren en te herdenken en tegelijk een plaats van hoop, vrede en verzoening.

Meer dan 400.000 Australiërs – op een bevolking van 6 miljoen – streden mee in de Eerste Wereldoorlog. 60.000 lieten het leven. Australië houdt de herinnering aan hen levend met de jaarlijkse herdenking op ANZAC Day op 25 april. Ook in Vlaanderen zijn er jaarlijks herdenkingsmomenten op deze dag. Mede hierdoor zijn de banden tussen Australië en Vlaanderen door de jaren heen sterker geworden.

Flanders Fields Memorial Garden Canberra
Dublin

Op 7 juni 2017 vond op Wytschaete Military Cemetery de Gathering of the Soil plaats in aanwezigheid van Minister-president Bourgeois, de Britse kroonprins William, prinses Astrid en de Ierse premier Taoiseach Enda Kenny.

Daar gaven de lagereschoolkinderen kisten met aarde aan twee Ierse jongens. Die aarde zal in hun land worden gebruikt in een herdenkingstuin.  Op de begraafplaats liggen 1.000 militairen, waarvan een groot deel het leven lieten bij de Mijnenslag.

De dag daarvoor werd de aarde van de begraafplaats in de kistjes geschept door Vlaamse schoolkinderen.