Minister-president prijst Vlaamse maritieme bouwsector aan bij Nicaragua-kanaal

  • 13 juni 2016

Op 13 juni ontving Minister-president Bourgeois de Nicaraguaanse Minister voor de Implementatie van het Interoceanisch Kanaal, Dr. Paul Oquist. De Nicaraguaanse minister is in Vlaanderen voor de opening van de Kieldrechtsluis, de grootste sluis ter wereld, en kwam Bourgeois een stand van zaken van het interoceanisch kanaalproject geven. In 2015 vonden al twee eerdere ontmoetingen voor dit megaproject plaats.

Minister Oquist is de speciale gezant voor het project, dat op termijn moet uitgroeien tot de grote concurrent van het Panamakanaal als verbinding tussen de Atlantische en Stille Oceaan. Voor de realisatie ervan – met een geschatte kostprijs van 50 miljard dollar – zal Nicaragua een beroep moeten doen op experts in de maritieme bouwsector. Vlaanderen telt een aantal wereldspelers in de civiele bouwsector, in de bagger- en maritieme sector en in de milieusector, zowel in ontwerp- als in uitvoeringsfase. Ook de Vlaamse overheidsexpertise op dit vlak staat wereldwijd hoog aangeschreven. Het project is dan ook een enorme opportuniteit om de economische banden met Nicaragua aan te halen.

Minister-president Bourgeois: “Het Interoceanisch Kanaal is één van de grootste projecten van onze tijd. Een project van deze grootte en complexiteit waarbij naast de realisatie van het kanaal ook nieuwe havens, sluizenbouw, spoorwegen en andere infrastructuurwerken noodzakelijk zijn, biedt kansen voor onze Vlaamse maritieme en civiele bouwsector.“