Minister Schauvliege bezoekt digitaliseringsproject Alamire Foundation (KU Leuven) in Bibliotheek Vaticaan

  • 15 maart 2013

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege bracht op 14 maart samen met o.m. rector Mark Waer van de KU Leuven een bezoek aan het Alamire Digital Lab in de Biblioteca Apostolica Vaticana (Vaticaanstad). De Alamire Foundation, Internationaal Centrum voor de Studie van de Muziek in de Lage Landen (België) is er tot volgende maand aan de slag met de digitalisering van Vlaams muzikaal erfgoed m.n. van muziekhandschriften uit collecties van de Vaticaanse bibliotheek met topmanuscripten uit de late 14de tot de vroege 17de eeuw uit de Cappella Sistina, Cappella Giulia en Santa Maria Maggiore.

Vanaf november 2012 tot en met april 2013 wordt in samenspraak met de Biblioteca Apostolica Vaticana niet enkel de digitalisering van de beelden gerealiseerd (13.500 opnames), maar worden onder meer manuscripten uit het atelier van Petrus Alamire - die stuk voor stuk ontstaan zijn in Vlaanderen en uitmuntende polyfonie - bestudeerd en minutieus geanalyseerd en voorzien van metadata. Dit alles gebeurt ter plaatse in Vaticaanstad door het internationale team van wetenschappers en stafmedewerkers van de Alamire Foundation - KU Leuven, Onderzoekseenheid Musicologie.

Het unieke aan dit project is dat op termijn alle digitale beelden zowel raadpleegbaar zijn in de prestigieuze Vaticaanse bibliotheek zelf, als in de Integrated Database for Early Music (IDEM). In deze digitale databank, die online voor iedereen beschikbaar zal zijn, worden naast beelden ook tal van deeldomeinen over de manuscripten opgenomen, beschreven en ontsloten.

Het digitaliseringsproject van de Vaticaanse topmanuscripten wordt mogelijk gemaakt met steun van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege en met middelen uit het Bijzonder Onderzoek Fonds van de KU Leuven. Het onderzoek en de valorisatie van de koorboeken van Petrus Alamire is ondersteund door het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT)/SBO -project 'New Perspectives on Polyphony'. Het Alamire Digital Lab evenals IDEM zijn gerealiseerd met steun van de Hercules Stichting en de KU Leuven.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “In mijn beleidsnota moedig ik culturele instellingen aan om ook inzake cultureel erfgoed niet de digitale trein te missen en te kiezen voor e-cultuur. Dit project is een illustratie hoe we door innovatie dat unieke erfgoed ook in de internationale etalage kunnen leggen en kunnen ontsluiten naar alle geïnteresseerden.”

De Alamire Foundation zelf is zeer opgezet dat door deze unieke samenwerking op een nooit eerder geziene wijze een belangrijk deel van ons muzikale en kunsthistorisch patrimonium verbonden met de Lage Landen kan worden ontsloten.