Nicaragua

Het Midden-Amerikaanse land Nicaragua werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw door een zware aardbeving getroffen die heel het centrum van de hoofdstad Managua in puin legde. Decennia later is de kathedraal nog altijd een ruïne met enkele rechtopstaande muren. Het geld voor de heropbouw werd immers door dictator Somoza verduisterd. Enkele jaren later moest Somoza het veld ruimen voor de Sandinistische beweging onder leiding van acht commandanten. De Amerikaanse president Reagan legde de linkse Marxistische sandinistische regering het vuur aan de schenen door de rechtse contra’s te steunen met geld en militair materiaal. Uiteindelijk verloren de Sandinisten de macht via verkiezingen en werd Violeta Chamoro presidente.

Ondanks de sociale politiek van de Sandinisten die nadien terug aan de macht kwamen blijft Nicaragua samen met Bolivië en Haïti tot de armste landen van het continent behoren. Economisch gezien is dit een landbouwland dat weinig uitvoert. Met de toekomstige bouw van een transatlantisch kanaal, gefinancierd door een Chinese miljardair, zou daar verandering in kunnen komen.

Vlaanderen is vooral met Nicaragua verbonden doordat een aantal gemeenten samenwerkingsverbanden hebben. Ook de Vlaamse NGO’s zijn van oudsher erg actief in dit land. De Oxfam Wereldwinkels importeren fruit, rum en honing uit Nicaragua.