1 miljoen euro voor Rode Kruis projecten in zuidelijk Afrika

  • 9 november 2018

Op 9 november keurde de Vlaamse Regering een subsidie van 1 miljoen euro aan het Rode Kruis Vlaanderen Internationaal goed voor de opvolging van het regionaal EHBO-initiatief in zuidelijk Afrika. Met dit project wil Rode Kruis Vlaanderen een antwoord bieden aan de regionale uitdagingen in ontwikkelingslanden op vlak van eerstehulpverlening.

In 2013 zetten Rode Kruis Vlaanderen en de Vlaamse overheid een grootschalig onderzoek op in een tiental landen in zuidelijk Afrika. Uit dat onderzoek kwamen een aantal gebreken aan het licht. In 2015 liep een eerste project dat focuste op het verbeteren van het management en van de kwaliteit van de EHBO-trainingen. “Uit de evaluatie van dit eerste project is gebleken dat een tweede fase wenselijk is om een langdurige impact te hebben”, stelt Vlaams minister-president Geert Bourgeois vast.

Daarom maakt de Vlaamse regering een subsidie van 1 miljoen euro vrij voor Lesotho, Malawi, Swaziland, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. De nieuwe EHBO-initiatieven zullen focussen op jeugd en eerstehulpverleners. Verder zal het Rode Kruis Vlaanderen de NRK helpen bij hun zoektocht naar commerciële financiering om de positieve resultaten verder te ondersteunen.

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in zuidelijk Afrika

Cover (c) Rode Kruis Vlaanderen Neuenburg Grant Lee