Commissie Cultuur maakt kennis met museumlandschap Wenen

  • 12 januari 2019

Op 11 en 12 januari bracht de Commissie Cultuur, Jeugd, Sport en Media van het Vlaams Parlement een werkbezoek aan Wenen. Bedoeling was om kennis te nemen van de recente ontwikkelingen in het rijke Weense museumlandschap en de visies en verwachtingen van de leidende directeurs en conservatoren.

Een bezoek aan Pieter Bruegel kon hierbij uiteraard niet ontbreken. Prof. Manfred Sellink, co-curator van de tentoonstelling in het Kunsthistorisch Museum leidde de delegatie door deze buitengewone, once-in-a-lifetime verzameling van meesterwerken.

In de Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste gaf Dr. Claudia Koch meer uitleg bij het magistrale werk van H. Bosch. In de Albertina  leidde Dr. Christoph Benedik de parlementsleden door de Prunksäle, die zeer nauw met Brussel en de Zuidelijke Nederlanden verwant zijn en sinds 2003 grondig gerestaureerd werden.

Een ontvangst op de Afvaardiging door Afgevaardigde David Maenaut liet toe kennis te maken met leidende personen uit de culturele sector in Wenen. Bij een werklunch lichtte de administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde de eerste resultaten van het programma Vlaamse Meesters toe. Tot slot bezocht de delegatie het in november geopende Haus der Geschichte Österreich , een museum dat zich tot doel stelt een open dialoog te voeren over de geschiedenis van de 100 jaar jonge Republiek Oostenrijk.

Kortom, een goed gevuld programma met als rode draad: de relevantie, groei en ombouw van grote musea aan het begin van de 21ste eeuw.

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Oostenrijk