Europadag in het teken van de vrede

  • 9 mei 2022

Vandaag, op 9 mei, vieren we Europadag. Hoe belangrijk de Europese Unie is voor Vlaanderen, is bijna niet te overschatten. Het EU-beleid heeft een grote invloed op ons dagelijks leven. 

Bij de Vlaamse overheid staan we natuurlijk dagelijks in contact met de instellingen van de Europese Unie, via de Vertegenwoordiging van Vlaanderen bij de EU. Bij het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken (DKBUZA) vormt het team EU en handel een van de centrale spillen in het Vlaamse EU-beleid. Voor drie DKBUZA-collega’s zijn het bijzonder drukke tijden. Van 1 januari 2024 tot 30 juni 2024 is België (en dus ook Vlaanderen) voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Dat Vlaamse EU- voorzitterschap zijn zij nu al volop aan het voorbereiden.  

We zoeken trouwens nog wat versterking tijdens het EU-voorzitterschap. Tot 13 mei kunt u nog solliciteren voor de functie van coördinator van de communicatie tijdens het EU-voorzitterschap.  Hou de vacaturepagina’s in de gaten, want er zullen de komende maanden nog vacatures gelanceerd worden voor het EU-voorzitterschap. 

De datum van Europadag is 9 mei omdat op die dag in 1950 de Schumanverklaring werd ondertekend: een ambitieus plan voor vrede op lange termijn in het naoorlogse Europa. Vandaag hebben we opnieuw een oorlog vlakbij de EU-grenzen. De EU-lidstaten hebben de Russische agressie tegen Oekraïne unaniem veroordeeld. Veel lidstaten doen grote inspanningen om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. De herdenking van de oprichting van de EU en de waarden die aan de oorsprong liggen, is dit jaar dus extra bijzonder. 

Meer informatie over Europadag en de activiteiten die de Europese instellingen in mei organiseren, vindt u op Europadag – Europese Unie

Bron kaart: https://europeday.europa.eu/eu-your-country_nl