Internationale dag van de persvrijheid

  • 3 mei 2022

Vandaag is het de internationale dag van de persvrijheid, een dag om stil te staan bij het belang van onafhankelijke en vrije media. Nergens ter wereld is persvrijheid voor eens en voor altijd verworven. De oorlog in Oekraïne toont ons nog maar eens wat propaganda en doofpotoperaties kunnen aanrichten.

Het thema van 2022 is ‘Journalism under Digital Siege’, over de impact van de digitalisering van de samenleving op de vrijheid van meningsuiting, de veiligheid van journalisten, de toegang tot informatie en de privacy. 

Volgens de World Press Freedom Index van Reporters without Borders staat België nu op plaats 23 van 180 landen. Toch wil dat niet zeggen dat er in ons land helemaal geen problemen of gevaren zijn.

Vlaanderen ondersteunt onderzoeksjournalistiek en onafhankelijkheid van journalisten, en draagt dat ook uit in het buitenland. Vlaanderen geeft bijvoorbeeld financiële steun aan Vlaamse beroepsverenigingen en aan de Raad van Europa voor het platform Safety of journalists.

Met het platform Safety of journalists  reageert de Raad van Europa op de toenemende bedreigingen tegen journalisten en mediaspelers in Europa. In samenwerking met 14 toonaangevende organisaties voor persvrijheid, werkt de Raad van Europa aan een early warning systeem voor melding van schendingen. Door al vroeg de dialoog met lidstaten aan te gaan en onderzoek aan te moedigen, kunnen schendingen van persvrijheid en rechten van journalisten effectief aangepakt worden en eventueel zelfs leiden tot aangepaste wetgeving.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens van de Raad van Europa heeft al herhaaldelijk benadrukt dat de pers de waakhond is van de democratie. Een vrije pers zorgt ervoor dat de drie staatsmachten gecontroleerd worden. Zo beschermt ze ook de andere mensenrechten, en de rechtstaat in zijn geheel.