Jambon bepleit vrijlating ter dood veroordeelde Djalali

  • 13 mei 2022

Minister president Jan Jambon heeft tijdens een telefonisch onderhoud met de Iraanse ambassadeur Hoessein Dehgani zijn grote bezorgdheid over het lot van professor Ahmadreza Djalali uitgesproken. Hij sprak zich in de strengste bewoordingen uit tegen de uitvoering van de doodstraf voor professor Djalali en drong aan op een oplossing.

“Daarnaast heb ik een schrijven gericht aan premier De Croo, aan de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Josep Borrell en aan de Iraanse ayatollah Ali Khamenei, met als expliciete vraag aan deze laatste de niet-uitvoering van de executie en de vrijlating van professor Djalali te bepleiten.”

Dit verklaarde de minister-president tijdens de Commissie Buitenlands Beleid in het Vlaams Parlement op 13 mei nadat de Iraanse autoriteiten eerder deze maand de executiedatum voor de Iraans-Zweedse professor bekend maakte.

Professor Djalali werkte als gastdocent aan de VUB in Brussel. In 2016 werd hij opgepakt in Teheran en ter dood veroordeeld op beschuldiging van spionage. Het Vlaams Parlement en de minister-president hebben sindsdien meermaals actie ondernomen om de uitvoering van de doodstraf tegen te gaan.