Leuven Innovatiehoofdstad van Europa

  • 24 september 2020

Op 24 september werd Leuven uitgeroepen tot winnaar van de ‘European Capital of Innovation Awards’. Deze prijs wordt uitgereikt door de Europese Commissie en beloont de stad  die innovatie het best inzet om de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren. Leuven mag zich een jaar lang European Capital of Innovation noemen en ontvangt één miljoen euro van Horizon 2020, het EU-programma voor onderzoek en innovatie.

Onder meer de projecten ‘Leuven 2030’ en ‘MindGate’ overtuigden de jury van de gedrevenheid van de stad om via participatie te bouwen aan een duurzame toekomst. Leuven doet dit in samenwerking met inwoners, instellingen, bedrijven en organisaties.

"Om mee te dingen naar de iCapital Award is het betrekken van inwoners bij het maken van de stad een belangrijk criterium. En laat dat nu het DNA van Leuven zijn. De Leuvenaar is heel betrokken. We werken elke dag met heel veel mensen samen om van Leuven de meest duurzame, sociale en welvarende stad van Europa te maken”, aldus burgemeester Mohamed Ridouani (Bron: VRTNWS).

Leuven haalde het van vijf andere finalisten, waaronder Valencia, Wenen en Helsingborg en neemt de fakkel over van Nantes, dat vorig jaar won.