Luxemburgse fintech en space valley in de kijker

  • 26 april 2022

Minister-president Jan Jambon nam op 25 en 26 april deel aan de VOKA – zending naar het Groothertogdom Luxemburg. Deze tweedaagse missie focuste zich vooral op de fintech- en ruimtevaart sector.

Luxemburg is één van de toonaangevende innovatieve regio’s in Europa. Het Groothertogdom wist vanuit zijn sterke bankentraditie de brug te slaan naar fintechstarters. En bouwde het een indrukwekkende space valley uit.

De veertig deelnemers aan deze missie en minister-president Jambon kregen tijdens de tweedaagse een gedetailleerde toelichting door premier Xavier Bettel over de Luxemburgse toekomstplannen. Luxemburg is erg geïnteresseerd om de banden met Vlaanderen aan te halen en meer en nauwer samen te werken.

De delegatie bezocht The Lhoft, een publiek-privaat fintechplatform en stapte ook af bij SES in Betzdorf, één van de grootste private satellietuitbaters ter wereld, waarrond zich een ecosysteem van zeventig bedrijven vormde, allen actief zijn in de ruimtevaartindustrie. Een sector die zoals bekend ook enkele sterkhouders heeft rond Antwerpen.

Een eerste concreet resultaat van deze missie is het voornemen dat de Vlaamse en Luxemburgse ruimtevaartspecialisten zo snel mogelijk rond de tafel gaan zitten met het oog op nauwere samenwerking.

FOTO BELGA IMAGE : MP Jan Janbom en premier Xavier Bettel