Minister-president opent Léon Spilliaert tentoonstelling in Londen

  • 19 februari 2020

Op 19 februari opende minister-president Jan Jambon de langverwachte tentoonstelling in de Royal Academy ter ere van de Vlaamse schilder Léon Spilliaert. Spilliaert werd geboren in Oostende in 1881 en is vooral bekend om zijn sfeervolle nachtelijke taferelen in Oostende, maar ook om een reeks raadselachtige zelfportretten. Zijn werk wordt gekenmerkt door dramatische perspectieven en een rustige luminescentie en zijn visuele verkenningen van het zelf en krachtige beelden van de eenzaamheid brengen hem in contact met Europese modernisten als Edvard Munch en Vilhelm Hammershøi. Dit is de eerste grote tentoonstelling van Spilliaert's werk in het Verenigd Koninkrijk en toont zo'n 80 van zijn werken op papier uit openbare en particuliere collecties, waarvan de helft uit ons land.

In zijn toespraak vierde Jan Jambon de sterke band tussen Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk, en legde de nadruk op de noodzaak van een solide toekomstige samenwerking tussen de twee. "Het is goed om ten tijde van de brexit en spanningen binnen de Europese Unie te herinneren aan de economische, maar ook historische en culturele banden tussen Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk, en ze te vieren.”

De minister-president benadrukte dat zijn regering alles in het werk zal stellen om deze sterke en langdurige relatie voort te zetten. "Bijvoorbeeld door te pleiten voor een goede handelsovereenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk."

De tentoonstelling, te zien in de Royal Academy van 23 februari tot 25 mei, wordt gesteund door de Vlaamse Regering.

FOTO: BELGA

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in het Verenigd Koninkrijk en Ierland

Royal Academy London