Ontmoeting met Hongaarse premier Orban in Boedapest

  • 12 februari 2020

Minister-president Jambon vertrok op 12 februari voor een tweedaagse zending naar Hongarije en Tsjechië. In Boedapest had hij een onderhoud met de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto, vooraleer hij ontvangen werd door premier Viktor Orban.

In beide gesprekken werden de handelsrelaties tussen Vlaanderen en Hongarije besproken, alsook de brexit. “We zijn het met Hongarije eens dat we moeten aandringen op een ambitieus partnerschap tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, met een verregaand vrijhandelsakkoord," zei minister-president Jambon achteraf.

Ook de Europese procedure in het kader van artikel 7, kwam ter sprake.

"Ik heb de hoop uitgedrukt dat Hongarije stappen kan zetten om de bezorgdheden van de EU weg te nemen, in het bijzonder rond de onafhankelijkheid van justitie en rond de persvrijheid. Ik ben overtuigd dat we in dialoog een oplossing kunnen vinden, want dit is ook een Unie van fundamentele rechten en waarden. We zijn met het Verenigd Koninkrijk al een lidstaat kwijtgeraakt, ik denk dat het belangrijk is dat we de Unie nu versterken," zei minister-president Jambon na afloop van zijn onderhoud met minister Szijjarto.

foto: Belga