Ontmoeting Vlaanderen - Estland

  • 8 juni 2022

Secretaris-generaal Julie Bynens van het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken had op 8 juni ambassadeur Artur Kink en consul Egerin Esko van Estland op bezoek in de Erreraresidentie van de Vlaamse Regering.

Estland kan een interessante partner zijn voor Vlaanderen. Het staat aan de top van het onderwijs in Europa, is een gidsland op het gebied van e-governance en wil een rol spelen in de heropbouw van het verwoeste Oekraïne.

Beide delegaties hadden het uitgebreid over de toestand in Oekraïne. Ambassadeur Kink had ook veel interesse in hoe Vlaanderen mee bijdraagt aan de Belgische standpuntbepaling binnen de Europese instellingen.

Thomas Castrel, Diplomatiek Vertegenwoordiger Van Vlaanderen in Polen en de Baltische Staten met standplaats in Warschau, zoomde in op de langlopende samenwerking tussen Vlaanderen en het Estonian Center for International Development (EstDev). Het centrum doet veel inspanningen op het vlak van de ontwikkeling van democratische instellingen in enkele Oost-Europese landen, waaronder Oekraïne.  

Verder werd bekeken of Vlaanderen eventueel via de haven van Oostende een rol kan spelen bij de ontwikkeling van offshore windenergie in de Baltische Zee. Estland werkt hiervoor samen met Letland.