Opening Vlaamse diplomatieke post in Noordse landen

  • 16 september 2021

Op 16 september bracht minister-president Jambon een bezoek aan de Deense hoofdstad Kopenhagen. Op het programma stonden politieke, economische en culturele contacten, waaronder een bezoek aan het Statens Museum for Kunst en het Danish Design Centre.

In aanwezigheid van de Deense minister van Buitenlandse Zaken, Jeppe Kofod, opende de minister-president ook de nieuwe Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen in Kopenhagen. Het ambtsgebied van deze post beslaat niet enkel Denemarken, maar ook Finland, Noorwegen en Zweden.

Hiermee wil de Vlaamse Regering uiting geven aan haar ambitie om de banden met tien Noordelijke landen te versterken. Door een duurzame en sterke samenwerking aan te gaan met vier Scandinavische landen, maar ook met Nederland, Duitsland, drie Baltische staten en Ierland, wil Vlaanderen grote stappen voorwaarts zetten op tal van terreinen waaronder werkgelegenheid, duurzaamheid en innovatie.

De ambitie van Vlaanderen met het Noorden gaat echter verder dan bilaterale samenwerking en richt zich ook nadrukkelijk op samenwerking in het Europese besluitvormingsproces en op het economische luik. Het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment & Trade (FIT) wordt daarom versterkt met een extra technologie-attaché in de Noordse landen, met focus op gezondheids- en klimaattechnologie.

Volgende maand zal minister-president Jambon naar Zweden afreizen voor een aantal politieke en economische contacten. Ook andere Vlaamse ministers maken plannen voor een bezoek aan de Noordse landen en voor een verdere intensivering van de samenwerking.

Lees hier meer over de ‘Noordstrategie’ van de Vlaamse Regering.

Foto © Matthew James