Overleg met Schots cabinet secretary Russell

  • 22 maart 2021

Op 22 maart vond een virtuele ontmoeting plaats tussen minister-president Jan Jambon en Schots cabinet secretary voor Grondwet, Europa en Buitenlandse Zaken Michael Russell.

Tijdens het overleg werd onder meer gesproken over de aanpak van de Covid- 19 pandemie, de aankomende Schotse verkiezingen, de COP26 en het Schotse onafhankelijkheidsreferendum.

Ook de Brexit kwam aan bod en meer specifiek de uitstap uit het Erasmus+ programma. Schotland betreurt deze beslissing en benadrukt dat de regering de academische en hoger onderwijssamenwerking zo goed als mogelijk wil verderzetten. Ook Vlaanderen hecht hier veel belang aan.

Wat economische samenwerking betreft, gaven beide gesprekspartners aan graag goede praktijken te willen uitwisselen op vlak van economische vertegenwoordiging in het buitenland.

Minister-president Jambon gaf aan zodra mogelijk naar Schotland te willen reizen. Hij benadrukte dat Vlaanderen veel belang hecht aan samenwerking met autonome regio’s. Verder verwees hij ook naar de intentiebrief die werd opgesteld door verschillende onafhankelijke regio’s met het pleidooi om meer impact te hebben op de EU-besluitvorming. De minister-president herhaalde zijn intentie om hierop verder te werken. Cabinet secretary Russell gaf aan daarin eveneens geïnteresseerd te zijn.