Trotse Jambon opent paviljoen Biënnale Venetië

  • 21 april 2022

Minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon opende op 21 april het Belgisch paviljoen van de kunstbiënnale van Venetië. Curator Hilde Teerlinck en kunstenaar Francis Alÿs vertegenwoordigen ons land met het project "The Nature of the Game", dat spelplezier van kinderen centraal stelt.

Minister-president Jambon zei in zijn openingsspeech dat hij trots was over de plaats van Vlaanderen op de biënnale. In het internationale beleid van Vlaanderen, dat ambitieus en coherent moet zijn, is een grote rol weggelegd voor cultuurbeleid, benadrukte hij. "Vlaanderen kan immers pas echt stralen als het ook cultureel straalt."

Maar ook in dat prachtige decor van de biënnale, kan men niet ontsnappen aan de harde realiteit. Minister-president Jambon: “Het werk “Children’s Games” van Francis Alÿs maakt een diepe indruk op mij. Mijn grootvader-hart bloedt bij de gedachte aan al die kinderen die middenin die oorlog zitten.”

Met de videoreeks "Children's Games" toont Alÿs naar eigen zeggen een "nomadisch portret" van spelende kinderen. De kunstenaar ruilde in 1986 - hij was toen achttien jaar oud - België in voor Mexico. "Als ik denk aan België, denk ik aan mijn eigen kindertijd", legt Alÿs uit. "In mijn achterhoofd zat 'Kinderspelen' van Pieter Bruegel de Oude: een fantastisch schilderij. Het leek me de juiste gelegenheid en het juiste moment om in de context van het Belgische paviljoen een verborgen hommage te brengen aan het schilderij dat ik zag als kind en dat zo'n indruk op me naliet dat ik mijn volwassen leven aan kunst en kinderen heb gewijd", aldus Alÿs.

In de marge van de opening van het Belgisch paviljoen stonden ontmoetingen met de Estse minister van Cultuur, Tiit Terik, de Zwitserse vice-president Alain Berset en de Luxemburgse minister van Cultuur, Sam Tanson, op het programma. Minister-president Jambon bracht eveneens een bezoek aan de tentoonstelling van het Pinchuk Art Center in Santa Maria della Misericordia. De tentoonstelling, toont nieuw werk van enkele bekende hedendaagse Oekraïense kunstenaars die verkiezen in Oekraïne te blijven. Het Pinchuk Art Center is de grootste Oekraïense kunstinstelling en wordt geleid door Antwerpenaar Björn Geldhof.

Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen in Italië

Foto: Belgaimage