Vlaanderen en Noorwegen bundelen krachten in energietransitie

  • 17 maart 2022

Op 17 maart ontmoette minister-president Jan Jambon de Noorse minister van Aardolie en Energie, Terje Aasland, in Oslo.

De ministers bespraken de huidige, ongekende crisis in Europa en op de energiemarkt veroorzaakt door de Russische inval in Oekraïne. Maatregelen om de Europese afhankelijkheid van Russische energieleveringen te verminderen, zijn nodig. Noorwegen kan een belangrijke bijdrage leveren door de huidige, verhoogde productie van olie en gas te handhaven en met een hogere regelmaat te voorzien in de gehele gasketen. Daarnaast is een blijvende focus op energiebesparing en een versnelde uitrol van hernieuwbare energie noodzakelijk. Zowel Vlaanderen als Noorwegen hebben grote ambities voor de realisatie van offshore windenergie.

De energiecrisis versterkt de noodzaak van de energietransitie, die alleen door nauwe Europese samenwerking kan worden gerealiseerd. Vlaanderen en Noorwegen blijven constructief meewerken aan de uitrol van verschillende koolstofarme technologieën en wensen een voortrekkersrol spelen in Europa. Beide ministers beschouwen koolstofopslag-toepassingen - zeker voor energie-intensieve industrieën - als onderdeel van de klimaatoplossing en willen de bestaande goede samenwerking in de North Sea Bassin Task Force voortzetten. Verder hopen de ministers nog dit jaar een bilateraal akkoord te sluiten in het kader van het Londen-protocol, zodat CO2-transport tussen Vlaanderen en Noorwegen snel een feit kan zijn.

Tot slot delen Vlaanderen en Noorwegen dezelfde ambities op het vlak van waterstof. Indien op een duurzame manier geproduceerd, heeft waterstof een grote toekomst, voornamelijk in de energie-intensieve industrieën en het zware transport. De ministers willen de kennisdeling over koolstofarme waterstof-toepassingen versterken met het oog op het uitvoeren van verschillende gezamenlijke projecten. Eén zo'n project is "H2BE" waarbij Equinor, Engie en Fluxys de mogelijkheid onderzoeken om een 1 gigawatt koolstofarme waterstofproductiefaciliteit te realiseren in het Gentse havengebied.

De ontmoeting met minister Aasland maakt deel uit van het tweedaags bezoek van minister-president Jambon aan Noorwegen en Zweden. Na de opening van de nieuwe Vlaamse Vertegenwoordiging in Kopenhagen vorig jaar, is dit bezoek een volgende stap in de uitrol van de Noordstrategie waarin de Vlaamse regering haar ambitie om nauwe en wederzijds voordelige relaties op te bouwen met de Scandinavische toplanden beschrijft.

Noordstrategie: Flanders’ focus on the North

Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen in de Noordse landen

FOTO BELGA IMAGE