Saksen

Met ruim 4 miljoen inwoners is Saksen het grootste van de voormalige Oost-Duitse Bundesländer. De "Vrijstaat Saksen" behoort intussen tot de meest dynamische regio’s in Duitsland. Inzonderheid de IT- en de automobielsector hebben tot die dynamiek bijgedragen. Met Silicon Saxony, een micro- & nano-elektronicacluster met 300 bedrijven en Bio-Saxony, een cluster van biotechnologische en medische bedrijven, beschikt Saksen over diverse speerpuntindustrieën.  Ook Vlaamse ondernemingen spelen hierop in.

Ook op cultureel vlak heeft Saksen heel wat te bieden. Het kleine maar exclusieve festival in Moritzburg bij Dresden trekt ook Vlaams toptalent aan. Het theaterfestival euro-scene in Leipzig, dat in 2015 zijn 25ste verjaardag vierde, besteedt sinds jaar en dag uitgebreid aandacht aan theater en dans uit Vlaanderen, Alain Platel is er quasi huisregisseur. Traditioneel zijn ook Vlaamse auteurs thuis op de Leipziger Buchmesse. Een culturele hoogmis in 2016 was alleszins de tentoonstelling van Vlaamse landschapskunst uit de 16de & 17de eeuw in het Lipsius-gebouw in Dresden: "Das Paradies auf Erden. Flämische Landschaften von Bruegel bis Rubens". Met een 100-tal werken geen grote, wel een prachtige en uitstekend gepresenteerde tento die uitgebreid aandacht besteedde aan de landschapsschilderkunst in Vlaanderen. O.m. volgende meesters komen aan bod: Pieter Bruegel de oude, Jan Breugel de oude, Rubens, Joachim Patinir, Gillis van Coninxloo, Roelant Savery. Ook de Antwerpse cartograaf Abraham Ortelius werd er voor gesteld.

Handel

Er zijn geen aparte cijfers voor de handel tussen Vlaanderen en Saksen. Deze zitten vervat in de globale cijfers voor de handel met Duitsland.

Verdragen en MOU's