Spanje

Spanje, officieel het Koninkrijk Spanje, beslaat zo'n 80% van het Iberisch Schiereiland in het zuidwesten van Europa. Buiten dat horen ook de eilandengroep Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse exclaves in Noord-Afrika bij het land. In 1982 werd Spanje lid van de NAVO en sinds 1986 behoort het ook tot de EU. 

Het is een divers land met zeer uiteenlopende culturen, talen, eetgewoonten en klimaten. Zo is Spanje gekend voor zijn regenachtige vissersdorpen in Galicië, het nachtleven van Madrid, de toeristische kusten aan de Middellandse Zee, het flamencodansen van Andalusië, het stierenvechten in vele delen van het land en de moderne stad Barcelona in Catalonië.

Vlaanderen en Spanje hebben aloude historische banden, die teruggaan tot de dynastieke unie onder de Habsburgers. Keizer Karel, in Spanje gekend als Carlos I, werd in Gent geboren en werd heerser van een rijk waar de zon nooit onderging. De Vlaamse Regering heeft een Algemene Afvaardiging in Madrid en ook Flanders Investment & Trade en Toerisme Vlaanderen hebben kantoren in het land.