Staten-generaal Ontwikkelingssamenwerking 2018: “Meer dan ooit nood aan duurzame ontwikkeling en samenwerking wereldwijd.”

  • 24 mei 2018

Op donderdag 24 mei vond de tweede Staten-generaal van de Vlaamse Ontwikkelingssamenwerking plaats in het Herman Teirlinck gebouw te Brussel. Deze editie stond volledig in het teken van actie: namelijk het in praktijk brengen van de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling. Minister-president Geert Bourgeois nodigde hiervoor nationale en internationale experten uit om hun ervaringen te delen.

Onder de noemer “Inspiratie voor actie” kwamen talloze belanghebbenden uit binnen- en buitenland samen om hun ervaringen en kennis te delen over het in de praktijk brengen van Agenda 2030. Deze uitwisselingen waren specifiek gericht op de thema’s co-creatie, innovatie, private sector en innovatieve financiering. Zowel praktijkvoorbeelden en projecten gefinancierd door de Vlaamse overheid, als uit het middenveld, onderzoeksinstellingen en de private sector kwamen aan bod.

De Staten-generaal van de Vlaamse Ontwikkelingssamenwerking werd ingeleid door Minister-president Bourgeois en keynote spreker Cecilia Njenga, vertegenwoordigster van UNEP voor Zuidelijk Afrika. Mevr. Njenga benadrukte het belang om vanuit verschillende perspectieven naar de SDG’s te kijken: “Through a more holistic approach of the SDGs, we see the rise of centered partnerships, shared responsibility and the increased role of civil society and advocacy.”

Tijdens de sessie ‘private sector’ gaf Tracey Chambers, oprichtster en CEO van non-profit organisatie The Clothing Bank, haar visie op de rol van de private sector in ontwikkelingssamenwerking: "Creating a strong business and building a better world are not conflicting goals - they are both essential ingredients for long-term success." The Clothing Bank heeft een strategisch partnerschap met de belangrijkste kledingketens in Zuid-Afrika. Op het einde van het seizoen doneren deze retailers hun niet verkochte producten aan The Clothing Bank. TCB is ondertussen aanwezig in alle grote steden in Zuid-Afrika.

De foto's van het evenement vind je op onze Flickr pagina