Subsidie aan de Universiteit van Antwerpen voor het onderzoeksproject "Slovak Soil in Flemish Art", 2018

Project: onderzoeksproject "Slovak Soil in Flemish Art" over het gebruik van Slowaaks kopersulfaat in de werken van Vlaamse Meesters van de Antwerpse School

Begunstigde: de Universiteit van Antwerpen

Budget: 25.350 euro

Periode: 2018

Het doel van het project is bewijzen  vinden voor de technologische verbinding tussen de renaissanceschilders van de Antwerpse School en de toonaangevende Slowaakse mijnbouwindustrie. 

In het begin van de 16de eeuw begon de mijnindustrie in Slowakije met de productie van een reeks innovatieve koperpigmenten die onmiddellijk hun weg vonden naar Vlaamse kunstenaars, dankzij de rol van Antwerpen als centraal Europees centrum voor handel, kunstproductie en wetenschap. De Universiteit Antwerpen zal haar technologische expertise op het gebied van chemische beeldvorming en erfgoedwetenschap inzetten om het eerste gebruik van deze innovatieve materialen te onderzoeken. Op deze manier kan de Vlaamse hightech van vandaag gebruikt worden om de hightech van het verleden te tonen. 

Het project is een multidisciplinair onderzoeksproject van de Universiteit Antwerpen in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), Museum Mayer van de Bergh, het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIK-KRPA) en de Slowaakse partners Slowaakse Nationale Galerij (SNG) en Slowaakse Academie van Wetenschappen (SAS).