Suriname

Suriname is een land in Latijns-Amerika met Nederlands als officiële taal. Het is om die reden sinds 2004 ook geassocieerd lid van de Nederlandse Taalunie, samen met Vlaanderen en Nederland. Suriname speelt ook een actieve rol in de Caribische Gemeenschap (CARICOM).

Als Nederlandssprekend land in de tropen wordt het zowel door Nederlanders als Vlamingen steeds vaker als vakantiebestemming gekozen. Op een grote oppervlakte (163.000 km2) woont er een bevolking van amper 500.000 mensen, haast allemaal in en rond de hoofdstad Paramaribo, waarvan het historisch centrum erkend werd als Unesco-Werelderfgoed. Het land telt erg verschillende bevolkingsgroepen van Europese, Afrikaanse en Aziatische origine, wat maakt dat het een lappendeken is van etniën en rassen.

De Vlaamse Vereniging voor Onderwijs en Technische Bijstand (VVOB) is al drie decennia in Suriname actief. Het voert er projecten uit ter versterking van het lokale onderwijssysteem. De Surinaamse autoriteiten doen steeds vaker een beroep op Vlaanderen voor informatie en expertise.