Tsjechië

Vlaanderen en Tsjechië hebben veel gemeen: de liefde voor het bier en het brouwen, de strijd voor de eigen cultuur en taal in het verleden en een gedeelde geschiedenis toen beiden deel uit maakten van het grote Habsburgse Rijk (18de eeuw).

Na de komst van een Vlaamse afvaardiging in Wenen in 1994 besliste de Vlaamse regering om eveneens een diplomatieke antenne in Praag te voorzien. Deze afvaardiging in Tsjechië werkt nauw samen met het hoofdkantoor in Wenen en is actief op alle terreinen waarvoor Vlaanderen bevoegd is, behalve de taken die door Flanders Investment & Trade en Toerisme Vlaanderen worden ingevuld.

Vlaamse kunstenaars hebben al langer hun weg gevonden naar de vele Tsjechische festivals op het vlak van dans, muziek, literatuur en theater. Tsjechië is de 18de exportpartner van Vlaanderen en een paar tientallen Vlaamse ondernemingen zijn er actief. Tsjechië behoort tot het hinterland van de Vlaamse havens.

In 2002 werd het Samenwerkingsverdrag tussen de Vlaamse Regering en de Regering van de Tsjechische Republiek ondertekend. Er volgden sindsdien al zes werkprogramma’s. Er is een groot potentieel voor samenwerking op het vlak van innovatie. ‘Robot’ is niet voor niets een Tsjechisch woord.