TTIP

Het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) of Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag is een voorgesteld vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. In juni 2013 gaf de Raad van de Europese Unie een mandaat aan de Europese Commissie om de onderhandelingen op te starten.

In de nasleep van de wereldwijde financiële en economische crisis werd TTIP gezien als een manier om de economie in de EU weer te laten aantrekken. Het vrijhandels- en investeringsverdrag beslaat 24 hoofdstukken, onderverdeeld in drie delen: markttoegang, harmonisatie van regelgeving en nieuwe regelgeving. De VS is de belangrijkste handelspartner van de EU en men hoopt door het wegwerken van tarifaire en niet-tarifaire barrières economische groei en jobs te creëren, zowel in de EU als in de VS. De onderhandelingen gebeuren tussen werkgroepen van de Commissie en de handelsdelegatie van de VS. De onderhandelingsrondes vinden afwisselend plaats in Europa en in de VS. Het was de bedoeling om de onderhandelingen af te ronden tegen het einde van de ambtstermijn van president Obama, maar deze deadline werd niet gehaald. Het blijft een vraagteken of TTIP nog zal doorgaan metTrump als nieuwe president van Amerika. 

Op 16 maart 2016 vond er een informatievergadering rond TTIP plaats in Brussel, georganiseerd door het Departement Buitenlandse Zaken en Vleva. 

Trump White House