Tweede editie Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog van start

Het Departement internationaal Vlaanderen en Scriptie vzw gaan via de tweede editie van de Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog opnieuw op zoek naar sterke bachelor- en masterproeven over WO I. Samen met KlasCement wordt nu ook een deelprijs ingericht voor eindwerken uit de lerarenopleiding.

De Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog wil kwalitatieve scripties over de Eerste Wereldoorlog stimuleren én in kaart brengen. De prijs, die kadert in de herdenking van 100 jaar Wereldoorlog I, staat open voor alle geschreven bachelor- en masterproeven waarin de Eerste Wereldoorlog centraal staat. Zo stuurden bij de eerste editie niet alleen geschiedkundigen en archeologen, maar ook letterkundigen, studenten uit de lerarenopleiding en zelfs een landmeter en een bio-ingenieur hun WOI-scriptie in.

1.000 euro voor winnaar
De tweede Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog wordt eind 2018 uitgereikt en zal de beste scripties uit de academiejaren 2015-16, 2016-17 en 2017-18 bekronen. De auteur van de winnende scriptie krijgt 1.000 euro, de tweede en derde prijs zijn respectievelijk 500 en 250 euro waard. In samenwerking met het leermiddelennetwerk KlasCement wordt voor de tweede editie een extra prijs in het leven geroepen voor leraren in spe. Zo heeft KlasCement een prijs van 500 euro veil voor de beste WO I-bachelorproef uit de lerarenopleiding.

Eerste editie
De eerste Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog werd in februari 2016 uitgereikt. Een jury van zes personen met o.a. Dirk Remmerie (Davidsfonds Uitgeverij) en Mark De Geest (projectcoördinator 2014-18 bij VRT) duidde de scriptie van historica Julie Devlieghere (UGent) over diefstal tijdens WO I aan als winnaar uit een totaal van 39 inzendingen. Eduard Clappaert en Charlotte Vekemans (beiden KU Leuven) wonnen respectievelijk de tweede en derde prijs.