Unesco redt Koraalrif in Belize met Vlaamse steun

  • 27 juni 2018

Op het UNESCO World Heritage Committee in Bahrein werd op 26 juni beslist om het barrièrerif in Belize van de lijst van werelderfgoed in gevaar te halen. Het Unesco Mariene Programma ontwikkelde een stappenplan om het tweede grootste koraalrif ter wereld te beschermen. Met succes én met Vlaamse steun.

Het Belize Barrier Rif werd in 2009 op de lijst van werelderfgoed in gevaar geplaatst. Het Vlaamse Unesco Trustfonds ondersteunde twee technische Unesco-missies naar Belize om samen met overheid, ngo’s en experts een stappenplan op te stellen. Dit plan omvatte een pilootproject waarbij mariene ruimtelijke planning gebruikt wordt om riffen te beschermen. Vervolgens ontwikkelde Belize een Integrated Coastal Zone Management en riep een ban uit voor petroleumexploitatie. De goede resultaten van het plan leidde nu– na bijna 10 jaar - tot het schrappen van het Belize Rif van de lijst van werelderfgoed in gevaar.

Door onder meer de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling staat de bescherming van de oceanen vandaag hoog op de internationale agenda. Voor Vlaanderen is dit al jaren een belangrijk thema. Zo wordt het Unesco Marien Programma, geleid door de Vlaamse Dr. Fanny Douvere, al geruime tijd gesteund vanuit het Vlaams-Unesco Trustfonds. En wordt de Vlaamse expertise ter zake steeds verder uitgebouwd via het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het IODE-projectkantoor van Unesco (International Oceanographc Data and Information Exchange), beiden gevestigd in Oostende.

 

Foto: Algemeen Afgevaardigde Dries Willems feliciteert Patrick Faber, vice-premier van Belize op het World Heritage Committee in Bahrein op 26 juni 2018

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering bij Unesco

Vlaamse Unesco trustfondsen

42e sessie van het Unesco World Heritage Committee 

Unesco Mariene Programma