Vlaams UNESCO Trustfonds in actie voor Nepalees cultureel erfgoed

  • 29 mei 2015

De Vlaamse regering maakt 25.000 dollar vrij voor de Post Disaster Needs Assessment (PDNA) dat de regering van Nepal lanceerde na de recente aardbevingen in het land. De bijdrage - uit het Vlaamse UNESCO Trustfonds - ondersteunt de deelname van UNESCO aan de PDNA.

De PDNA brengt de concrete noden op vlak van energie, infrastructuur, logistiek, gezondheid, voedselvoorziening en onderwijs in kaart zodat een herstelstrategie op korte en lange termijn uitgestippeld kan worden. UNESCO neemt de leiding over het gedeelte dat de schade aan het cultureel erfgoed evalueert. UNESCO heeft ruime ervaring met het bieden van hulp wanneer erfgoed beschadigd is of zelfs verloren gaat door (natuur)rampen of  gewapende conflicten.

De Vlaamse bijdrage komt tegemoet aan een concrete vraag van het Vlaams Parlement om bij te dragen aan de conservatie en het herstel van Werelderfgoed in Nepal. De Vlaamse Regering kiest hiervoor om samen te werken met UNESCO, een multilaterale organisatie waar Vlaanderen een sterke band mee heeft.

Lees meer over de Vlaamse - UNESCO trustfondsen