Vredeshymne

In 2014 gaf de Vlaamse overheid Dirk Brossé, Jef Neve en Frederik Sioen de opdracht om samen en ieder vanuit zijn specifieke artistieke achtergrond, een werk te componeren voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Het resultaat, de vredescompositie 'Distortion, a hymn to liberty', wil vanuit de herdenking reflecteren over oorlog en vrede, over vrede en vrijheid.

De titel spreekt voor zich. Om als mens en als volk tot de ultieme vrijheid te komen was er distortion. Velen waren losgerukt van alle banden, wisten niet meer wat boven, onder, goed of slecht was. Vechten voor vrijheid, op zich al een contradictie, was destijds broodnodig om te (over)leven.

Het is een uniek muziekstuk waarbij elke componist binnen zijn eigen muzikale taal een persoonlijke invulling geeft aan het thema ‘vrede en vrijheid’. De drie componisten hebben onafhankelijk en in volledige vrijheid gewerkt. Hun enige bindmiddel was een uitgesproken liefde voor een lyrische muzikale taal en een oeverloos respect voor elkaars talent. Het resultaat is een mozaïek van unieke sferen, pakkende emoties en geraffineerde klankkleuren geworden.

Minister-president Geert Bourgeois : “Deze compositie moet leiden tot inzicht en begrip, harten beroeren en emoties losweken ter nagedachtenis van hen die tijdens de Groote Oorlog overleden zijn.”

 

Op dinsdag 21 april 2015 ging het stuk in première in het Flageygebouw in Brussel. Dit concert vond plaats aan de vooravond van de herdenking van de eerste gasaanvallen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Op 30 juni 2016 werd “Distortion, a Hymne to Liberty”, opgevoerd in Düsseldorf. De verschillende Vlaamse afgevaardigden in Duitsland organiseerden dit concert samen ter gelegenheid van de Vlaamse Feestdag en de 25ste verjaardag van de samenwerking Vlaanderen – Noordrijn-Westfalen.  

Het programmaboekje van de première op 21/4/2015

Vredeshymne